Imunizarea bebelusului in sezonul rece este extrem de importanta. Vremea rece incepe sa monopolizeze natura, asa ca in aceasta perioada atentia trebuie indreptata catre cei mici, care au nevoie de o sanatate de fier pentru a fi capabili sa respinga virozele sezonului.
Bebelusii sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi destul de repede. La nastere, ei preiau anticorpii din placenta mamei, dar din pacate acest lucru nu este suficient pentru ca cei mici sa fie protejati de virusurile specifice sezonului rece. O imunitate crescuta, in schimb, ii poate ajuta, protejandu-le organismul de boli.
Pentru a intelege ce este imunizarea, in primul rand trebuie sa stim ce este imunitatea. In termeni simpli, imunitatea reprezinta starea de a avea suficienta aparare biologica pentru a evita imbolnavirile de orice fel. Cand exista imunitate, organismul poate lupta impotriva infectiilor sau bolilor si poate impiedica microbii sa patrunda. Sistemul imunitar este capabil sa detecteze agentii invadatori si sa-i memoreze pentru a putea reactiona rapid atunci cand ii va mai intalni. In plus, sistemul nostru imunitar poate recunoaste foarte usor ceea ce este al lui, dar si ceea ce nu ii apartine. Imunizarea este un procedeu, natural sau artificial, ce are rolul de a induce unui organism rezistenta la microbi sau virusuri.
Scaderea imunitatii poate sa aiba o multime de cauze. Una dintre ele poate fi schimbarea vremii. Cei mai mult copii prezinta o sensibilitate crescuta in momentul in care se face trecerea de la un anotimp la altul, insa cea mai solicitanta perioada este cea in care se face trecerea de la sezonul cald la cel rece. Totodata, scaderea imunitatii poate sa apara si atunci cand copilul intra in contact cu alti pitici, la cresa. Dr. Bob Sears a declarat pentru revista Modern Mom: „Copiii sunt vulnerabili la raceala si gripa pentru ca toata ziua sunt inconjurati de alti copii. In acest fel microbii se pot transmite mult mai usor.”
Un alt factor care determina scaderea imunitatii este stresul. Da, chiar si bebelusii pot fi stresati. Orice schimbare brusca de mediu sau a stilului de viata poate influenta in mod negativ sistemul imunitar al celor mici.
Fiecare parinte isi doreste ca micutul sau sa fie sanatos, insa cum vremea din aceasta perioada ne da batai de cap, este foarte probabil ca bebelusul sa raceasca sau sa faca gripa. Un bebelus raceste mult mai usor si mult mai des decat un copil mai mare, trecut de patru ani, pentru ca sistemul lui imunitar nu este inca suficient de dezvoltat. Maria Rizea, medic pediatru, confirma acest lucru: „Bebelusii sunt cei mai expusi racelilor obisnuite, deoarece sistemul lor imun functioneaza doar la 60% din capacitatea lui. De retinut ca aceste raceli imbraca aspecte si forme clinice destul de usoare si, de regula, nu pun probleme. In primii 2-3 ani de viata, micutul poate sa raceasca de 8-10 ori.”
Stim ca toti parintii incearca sa iti tina copilul cat mai departe de boli, dar este evident ca, mai devreme sau mai tarziu, cel mic se va imbolnavi. Cauza principala este sistemul imunitar scazut. Trebuie stiut ca bebelusii nascuti prematur au o tendinta crescuta catre probleme de sanatate. Medicul William Sears confirma pentru un site de specialitate ca „Bebelusii nascuti prematur au sistemul imunitar nedezvoltat, ceea ce ii face vulnerabili la diverse infectii. Un cuvant clasic ce descrie clar felul in care ei ar trebui ingrijiti este „mai mult” – ei au nevoie de mai multa atentie, mai multa mancare si mai multa protectie impotriva infectiilor.”
Parintii cauta diverse metode sa creasca imunitatea bebelusilor pentru ca cei mici sa se imbolnaveasca din ce in ce mai rar, sau chiar deloc … daca se poate. Ei bine, nu este nevoie in permanenta de medici si vaccinuri pentru ca sistemul imunitar scazut se poate reface rapid si prin alimentatie. Iata cateva metode ce au ca rol imunizarea bebelusului in sezonul rece.
Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute metode de a creste imunitatea bebelusului.Exista o multime de produse bogate in aceasta vitamina ce pot ajuta micutul sa lupte eficient impotriva bolilor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Ca fructe putem aminti merele, papaya, capsunile, kiwi, afinele si greful, iar ca legume ardeii grasi (verzi si rosii), broccoli, cartofii dulci, dar si produsele pe baza de soia. Medicul Bob Sears adauga : „Multor copii le place sa manance portocale si mandarine, sau sa bea suc de portocale la micul dejun. Daca piticului tau ii plac legumele si fructele, incearca sa le introduci cat mai mult in alimentatie sub forma de gustari pasate. Adevarul este ca cei mai multi copii nu vor putea sa manance suficient de mult fructe si legume pentru a le creste imunitatea. Mie imi place sa recomand vitamina C si echinaceea. Bebelusii sub 1 an pot lua 150 de miligrame de vitamina C de doua ori pe zi”.
Mierea este un alt remediu natural pe care ne putem baza atunci cand dorim sa crestem imunitatea bebelusului. Produsele apicole sunt cunoscute pentru puterea lor de a apara organismul, asa ca ele trebuie introduse in alimentatia celui mic. Mierea contine enzime, saruri minerale, amino-acizi si vitamine ce ajuta organismul plapand al bebelusului sa lupte cu microbii si virusurile. Consumul zilnic de miere va imbunatati sistemul imunitar datorita faptului ca este un antioxidant, un antibiotic si un antiviral foarte puternic. Cu ajutorul mierii se poate prepara o reteta foarte simpla si la indemana oricarei mamici. Se cumpara catina proaspata, se paseaza in blender, se strecoara printr-un tifon sau o sita fina, iar peste pasta obtinuta se adauga o cantitate dubla de miere. Acest leac poate fi folosit cu succes in cresterea imunitatii daca cel mic va manca una sau doua lingurite din acest amestec in fiecare zi.
Suplimentele nutritive au si ele un rol extrem de important in imunizarea bebelusului. Suplimentul cu echinaceea este foarte eficient pentru piticii de doar cateva luni. Rolul lui este de a intari sistemul imunitar, de a mari rezistenta la infectiile cailor respiratorii si are un efect de preventie asupra organismului celui mic.